Zásady správného opalování v soláriu

Pro správné a bezpečné opalování je potřeba dodržovat několik základních zásad a pravidel a rovněž uvědomit si několik klíčových informací o vlastním těle.
Přinášíme vám proto přehledné informace, které vám pomohou rozhodnout se, jaká intenzita a doba opalování bude vhodná právě pro vás – a to nejen v soláriu. Pokud i přesto budete mít jakékoli pochybnosti ohledně opalování se v soláriu, nebo vyvstanou nějaké otázky, na které jste nenalezli odpověď, rádi vám u nás ve Studiu AURA poradíme.

Typ pleti: znáte ten svůj?

Každý z nás je jedinečný svou genetickou výbavou a proto i barva naší kůže je velice individuální záležitost a proces její pigmentace probíhá u každého zcela jedinečně. Tato skutečnost je dána již při našem narození a v průběhu života se téměř nemění. Obecně se typy pleti rozdělují do čtyř základních skupin:

Fototyp I.
Pleť první skupiny je nápadně světlá, mohou se na ní objevovat pihy, bývá typická také načervenalými vlasy, její nositel má často modré oči. Obvykle se tento typ pleti nikdy neopálí nebo je opálení jen velmi obtížné. Kůže má velmi silný sklon ke spálení. Tento typ pleti má cca 2 % populace.

Fototyp II.
Pleť druhého typu je mírně tmavší než u I. fototypu, pihy se vyskytují jen řídce, její nositelé mají zpravidla plavé až světle hnědé vlasy a modrou až šedou, případně zelenou barvu očí. Obvykle se lidé s tímto typem pleti opalují jen mírně, nevýrazně a mají silný sklon ke spálení kůže. Tento typ pleti se vyskytuje cca u 12 % populace.

Fototyp III.
Typ III. bývá také označován jako normální pleť. Pihy u tohoto typu pleti téměř nenajdete. Bývá spojen s tmavě plavými až hnědými vlasy a s hnědou barvou očí. Lidé s normálním typem pleti se obvykle dobře opalují, ke spálení má kůže jen mírné sklony. Tento typ pokožky se objevuje u 78 % populace.

Fototyp IV.
Pleť přirozeně hnědá, u které se nevyskytují žádné pihy. Je typická tmavými vlasy a velice dobře se opaluje. Nemá téměř žádné sklony ke spálení. IV. fototyp pleti se vyskytuje cca u 8 % populace.

Doba a četnost opalování podle typu pleti

Při stanovování doby opalování je důležité vycházet z typu vaší pleti a také z typu opalovacího přístroje, počtu a druhu jeho opalovacích trubic a proto je vždy dobré poradit se o době opalování s obsluhujícím personálem. Lidé, kteří mají IV. typ pleti a jejich kůže není přecitlivělá na slunce a rychle se opaluje, mohou začít s delším opalovacím intervalem v podstatě ihned. Dobře snášejí i mírné prodloužení této doby v následujících dnech. Lidem s normálním typem pleti (III. typ) doporučujeme začít s kratšími opalovacími intervaly a postupně je zvyšovat podle zbarvení kůže. Individuální schopnost kůže opálit se na přírodním slunci určuje také to, jak často byste měli solárium navštívit pro dosažení pěkného opálení. Po třech až pěti návštěvách solária zpravidla dojde u normálního typu pleti k překrásnému rovnoměrnému zhnědnutí. Tyto první tři návštěvy by se měly provádět po sobě následujících dnech (u normálního typu pleti), respektive každý druhý den (u citlivé pokožky). Pevné pravidlo, kterého byste se měli držet, je maximálně 10 návštěv solária v průběhu 2 – 3 týdnů. Pro udržení již jednou dosaženého zbarvení stačí 1 až 2 návštěvy solária za deset dnů. V průběhu roku pak navštivte solárium maximálně třicetkrát. Jaká další pravidla je dobré dodržovat při návštěvě solária? Přinášíme vám ty nejdůležitější:

Dodržujte opalovací časy v závislosti na fototypu své pokožky a typu solária

Shrneme-li informace uvedené výše: dbejte na fototyp své pleti, typ solária a jeho trubic i na vlastní zkušenosti s opalováním. Nechte si od obsluhujícího personálu poradit ohledně doby a četnosti opalování. Pamatujte, že opalování i výsledný efekt jsou u každého jedince individuální. V průběhu roku se může citlivost pokožky měnit.

Pokožku zbavte nečistot

Podstatné je pokožku před návštěvou solária důkladně očistit, zbavit ji make-upu a jiných kosmetických přípravků a nečistot a dobře kůži vysušit. Nepoužívejte parfémy a před opalováním odložte šperky.

Používejte solární kosmetiku

Krémy na opalování s ochrannými faktory nejsou určeny pro návštěvy solárií, ale pro přirozené slunění. Pro solární opalování jsou určeny solární krémy, které pokožku oživí o vitamíny A a E a urychlí proces zbarvení pigmentu pokožky. Tzv. solární kosmetika se rychle vstřebává, zpomaluje proces stárnutí pokožky a dodává jí vlhkost a hebkost.

Užívání světlocitlivých léčiv a opalování

Jak jsme vás již informovali v článku Solária ve Studiu AURA splňují normu EU pro bezpečné opalování, některé léky mohou mít tzv. světlocitlivé složení a mohou proto také ovlivnit výsledek opalování. Tyto léky (s vnitřní či vnější aplikací) mohou zvyšovat citlivost pokožky vůči UV paprskům. V průběhu užívání těchto léčiv a krátce poté je dobré úplně vynechat jakékoli slunění.

Ochrana zraku

Během samotného opalování bezpodmínečně zavřete oči a vždy používejte ochranné brýle, které nepropouštějí UV paprsky. Používáte-li kontaktní čočky, doporučujeme je na samotné opalování vyjmout.

Opalujte se jen jednou denně

Aby nedošlo k překročení denní dávky UV záření a tedy i ke spálení kůže, nedoporučujeme opalovat se zároveň ve stejný den v soláriu a na denním slunci. Po návštěvě solária se tedy neopalujte na slunci dříve, než po 24 hodinách.

Spálení či tepelný erydém?

Vždy dbejte na to, aby nedošlo ke spálení pokožky. V takovém případě při dalším opalování v soláriu čas snižte. U osob s citlivou pokožkou může v některých případech dojít k tepelnému erydému (zarudnutí kůže). Dojde k silnému zčervenání pokožky způsobenému trvalým působením infračerveného záření. Nejedná se o spálení kůže a po zdravotní stránce je nevýznamné. Doba opalování by se v takovém případě měla zkrátit, aby se dosáhlo pozvolného navyknutí. Co dělat, když přeci jen dojde ke spálení? Mírné spálení ošetříme prostředky po opalování, a takovými prostředky, které pokožce dodají vlhkost a zároveň hodně pijeme. Několik dní se pak zásadně neopalujeme. V případě silného spálení pleti vyhledejte lékařskou pomoc – stejně jako v případě jakýchkoli dalších problémů. Návštěvu solária si určitě neplánujte po vystavení pokožky RTG paprskům nebo je-li vám méně než 15 let.

CENÍK - horizontálního a vertikálního solária

BENEFITY, SLEVOVÉ PROGRAMY

Přijímáme benefity SODEXO PAS, TICKET MULTI, BENEFIT PLUS a UNIŠEK. Benefity nelze uplatnit na akce, slevové programy, bonusové poukázky. Při platbě těmito benefity nevystavujeme potvrzení pro zdravotní pojišťovny.

domluvte si termín

Objednejte se na svou proceduru na tel. čísle +420 732 608 989 nebo napište na info@studioaura.cz.

Máte dotaz? Rádi vám poradíme

Oblíbené služby

Užijte si masáže pro relax a zdraví

Obnovíme a posílíme váš pohybový aparát

Vyzkoušejte moderní způsoby tvarování postavy

Efektivní opalování po celý rok